Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Пульс - онлайн платформа для збору відгуку від бізнесу про взаємодію з державою

Субота, 21 вересня 2024 09:07

Про засідання Ради з питань ВПО при Кремінській МВА 19.09.2024 (онлайн)

На засіданні Ради ВПО при Кремінській міській військовій адміністрації розглянули кілька важливих питань.

Зустріч пройшла за участю заступниці начальника Кремінської МВА Наталі Макогон, членів Ради.

Щодо комісії з розгляду питань компенсації за знищене майно доповідала Юліана Борщук, начальниця відділу економіки торгівлі та регуляторної політики. Вона зазначила, що створено кілька комісій, які мають займатись обстеженням пошкодженого та знищеного нерухомого майна. Однак через бойові дії на окупованих територіях, обстеження об'єктів поки що неможливе. Крім того, на сьогодні закрита можливість подання заяв на надання компенсацій за знищене майно через «Дію» для цих територій, і комісія лише обробляє наявну інформацію. Чекаємо відповідних змін в законодавстві та на деокупацію громади.

Обробка інформаційних повідомлень щодо пошкодженого майна. Доповідачка Олена Крестененко, начальниця управління «Центр надання адміністративних послуг», повідомила, що в Державний реєстр майна подано 1480 інформаційних повідомлень, з яких 1112 прив'язані до об'єктів, внесених у реєстр. Понад 40 об’єктів комунальної власності, включно із закладами освіти, охорони здоров’я, поліцією та іншими, також внесено в реєстр. Крім того, на сьогодні підключено 8 співробітників військової адміністрації у РПЗМ, яким надано доступ до ролі «Комісія з питань компенсації за знищене майно» та ролі «Комісія з питань компенсації за пошкоджене майно».
Голова ГО «Кремінська бізнес-асоціація» Андрій Сімонов доповнив виступ, розповівши про Реєстр збитків для України і те, що розширено перелік категорій заяв, які можуть бути внесені до Реєстру. З Реєстром можна ознайомитися тут.

Також, відповідно до порядку денного, Андрій Сімонов доповів про проблеми забезпечення житлом ВПО. Він зазначив, що питання виділення земельної ділянки під два житлово-будівельні кооперативи, яке затягнулося вже на цілий рік, наразі перебуває на контролі віце-премєр міністерки України Ірини Верещук. Також він розповів про кредит для ВПО за рахунок грантових коштів Уряду Німеччини (стосується переселенців до 35 років, детальніше можна почитати тут.

«Проблема житлового забезпечення ВПО залишається гострою і люди вже зневірилися, бо почуваються покинутими, - додав Юрій Іщенко, - Я пропоную більш категорично звертатися до вищих органів влади, до Уряду, до депутатів для прискорення вирішення цих питань. Давайте підготуємо листи, звернення, давайте тиснути - досить над нами знущатися! Якщо ми будемо мовчати, то про нас забудуть остаточно».

«Надання матеріальної допомоги мешканцям Кремінської громади» - з цього питання доповідала Анжела Басараб, головна спеціалістка відділу соціального захисту населення. Вона повідомила, що комісія провела 11 засідань, на яких було призначено матеріальну допомогу 191 особі на суму понад 3,2 мільйони гривень. Найбільша кількість звернень надходить від військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях, та їхніх сімей, а також від сімей загиблих військовослужбовців. Зокрема 111 осіб отримали допомогу на загальну суму 1 850 000 гривень.
Наталя Макогон додала, що в «Програму надання матеріальної допомоги населенню Кремінської міської територіальної громади на 2024 рік» постійно вносяться зміни, зокрема цього року планується передбачити надання допомоги на поховання мешканців громади; вразливим категоріям населення - на придбання твердого палива в опалювальний сезон; дітям, які навчаються в закладах освіти Кремінської громади - на поліпшення навчального процесу. А наступного року планується передбачити кошти в бюджеті на підтримку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, окремо виділити перелік допомоги для родин з дітьми з інвалідністю та з рідкісними або орфанними захворюваннями.

Розкриваючи питання реалізації проєктів на підтримку ВПО, Олександр Карташов, начальник відділу інвестиційної діяльності, розповів про відкриття Молодіжного простору «Твоя територія» у місті Рівне, який допомагає активізувати молодь з числа ВПО.

Активності створеного сучасного простору включають в себе: забезпечення роботи коворкінгового місця, різноманітні тренінги, майстер-класи, кінопокази, вечори настільних ігор, роботу клубу комп’ютерних ігор, створення медіа гуртка тощо.

А громадська організація «ELAB» у співпраці з ВА реалізувала проєкт «Реабілітаційний простір для осіб з інвалідністю, ветеранів та ВПО з Луганської області «Стежка до відновлення» від МБФ «Альянс громадського здоров’я». Проєкт реалізовувався в місті Рівне, в гумахбі. Цільова аудиторія дуже широка - це люди з інвалідністю, ветерани, ВПО Луганської області, сім’ї військовослужбовців, військові, люди похилого віку 60+.
Реабілітаційний простір складається з двох зон: зона фізіопроцедур та оздоровчого масажу, а також зона для арт-терапії, групових занять з психологом та проведення майстер класів.
Також наразі в МВА впроваджується програма стажування для залучення молоді до роботи в структурних підрозділах адміністрації. Перспективи для стажерів, за умов успішного проходження стажування - зарахування до кадрового резерву майбутніх молодих кваліфікованих кадрів з акцентом працювати на деокупованій території громади, або обговорення вакантних посад для потенційних кандидатів на працевлаштування.

У підсумку, засідання затвердило план роботи Ради з питань ВПО на IV квартал 2024 року.

Read 49 times
Kremins'ka TG