Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Пульс - онлайн платформа для збору відгуку від бізнесу про взаємодію з державою

Четвер, 29 лютого 2024 15:07

Засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення (28.02.2024)

Можливості ВПО щодо навчання, започаткування власної справи або працевлаштування розглянули на засіданні координаційного центру підтримки цивільного населення.

Учора, 28 лютого, в режимі онлайн відбулося засідання координаційного центру підтримки цивільного населення при Кремінській міській військовій адміністрації, яке провела заступниця начальника Кремінської МВА Наталя Макогон.

Першим питанням порядку денного була інформація про діючі програми, гранти, проєкти та можливості, в тому числі щодо працевлаштування та навчання внутрішньо переміщених осіб Луганщини. Про них присутнім доповіла Юліана Борщук, начальниця відділу економіки, торгівлі та регуляторної політики.

Так, в цьому напрямку Кремінська міська військова адміністрація продовжує співпрацю з Кремінським районним та Луганським обласним центрами зайнятості. Проводиться робота серед ВПО щодо навчання безробітних на базі навчальних закладів України, в тому числі центрів професійно-технічної освіти Державної служби занятості.

Детальна інформація - за посиланням.


Стан реалізації програм надання матеріальної допомоги мешканцям Кремінської громади та підтримка талановитої молоді.

Ще два питання порядку денного засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення стосувалися матеріальної допомоги кремінянам.

Начальниця відділу соціального захисту населення Ірина Гнелицька доповіла, що відповідно до «Програми надання матеріальної допомоги населенню Кремінської міської територіальної громади на 2024 рік» з бюджету громади у січні та лютому було виплачено матеріальну допомогу 11 особам на загальну суму 215 000 гривень. Підтримку надано:

  • 2 сім’ям загиблих військовослужбовців;
  • 4 військовослужбовцям, які на сьогодні беруть безпосередню участь у бойових діях (до Дня Збройних сил України);
  • 4 особам на лікування та реабілітацію;
  • 1 особі у зв’язку з онкологічним захворюванням.

27 лютого відбулося засідання комісії з надання матеріальної допомоги населенню Кремінської громади. За результатами розгляду документів члени комісії вирішили надати матеріальну допомогу ще 23-оьм жителям громади на загальну суму 342 000 гривень. Це 2 працівники ДСНС, 2 сім’ї загиблих військовослужбовців, 2 військовослужбовці, які беруть безпосередню участь у бойових діях (до Дня ЗСУ), 10 осіб на лікування та реабілітацію; 2 особи у зв’язку з онкологічним захворюванням, 2 сім’ї військовослужбовців на народження дитини та 3 особи у зв’язку з пораненням.

Наталя Макогон запропонувала внести зміни до Програми, доповнивши її пунктом про те, що право на матеріальну допомогу матимуть ще й військовослужбовці з числа мешканців Кремінської громади, звільнені з полону.

Також Ірина Гнелицька нагадала, що до 31 березня 2024 року усі пенсіонери-переселенці, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року, мають пройти ідентифікацію. Це допоможе державі упевнитися, що виплату отримує саме та людина, якій її призначено. Є декілька способів ідентифікації. Один із них – за допомогою відеозв’язку. Заявку на проходження підтвердження особи потрібно подати до 15 березня, щоби працівники ПФУ встигли її опрацювати. Крім відеозв'язку, ідентифікацію пенсіонери можуть пройти іншими способами: особисто звернутися до будь-якого відділенні Ощадбанку або до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу, чи в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ, або у закордонній дипломатичній установі України із подальшим відправленням пакета документів поштою чи онлайн. Не проходження фізичної ідентифікації до визначеного граничного терміну дійсно може слугувати причиною для тимчасового призупинення виплат «до з’ясування всіх обставин».

Олександр Кузьменко, начальник управління освіти, культури, молоді та спорту нагадав, що в громаді реалізується «Програма надання матеріальної допомоги і соціальної підтримки талановитої, обдарованої молоді та спортсменів Кремінської територіальної громади». Він зазначив, що є необхідність внести до програми зміни, додавши позицію про надання матеріальної допомоги учням Кремінської громади, незалежно від прописки.
«Адже в наших закладах освіти навчаються діти з інших громад, і не просто навчаються, а мають значні успіхи в навчанні, перемагають на міських, районних, обласних олімпіадах і будуть представляти Луганщину на Всеукраїнських предметних олімпіадах», - зазначив Олександр Кузьменко. Члени Координаційного центру підтримали цю пропозицію.


Запобігання та протидія домашньому насильству.

У війну питання насильства в сім’ї не втратило своєї актуальності, а навіть загострилося. Тому останнім пунктом порядку денного засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення було запобігання та протидія домашньому насильству, насильству за ознакою статі. По цій темі доповіла Тамара Логвиненко, завідувачка відділенням «Кремінського міського центру комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю «Добро».

Вона зазначила, що особливої уваги потребує проблема сексуального насильства в період конфлікту (скорочена назва СНПК), зокрема на окупованій та деокупованій територіях, а також на територіях підконтрольних Україні.
«Домашнє насильство, СНПК – це першочергові завдання, якими ми сьогодні займаємось. Та оскільки ми не маємо можливості надавати допомогу в повному обсязі, як це було до війни в Кремінній, то наша основна мета – донести внутрішньо переміщеним особам Кремінської громади якомога більше інформації про поняття насильства, його види та де можна отримати консультацію і допомогу, - розповіла Тамара Григорівна.

І ця робота вже триває на Кремінських гуманітарних хабах, проводиться широка роз’яснювальна компанія в мережі Інтернет щодо подолання насильства у сім’ї, жорсткого поводження з дітьми тощо.

Тамара Логвиненко зазначає, що в планах знайти донора, який допоможе провести професійні навчальні тренінги, тематичні «круглі столи» і зустрічі з питань СНПК, ГЗН, домашнього насильства, залучивши до цієї програми лікарів, вчителів, представників поліції. Крім того, слід працювати над створенням матеріально-технічної бази для надання таких послуг. Адже тема насильства у сім’ї - дуже складна, і потребує постійного вивчення, досконалого знання законодавства. Щоб надаючи допомогу постраждалому населенню, фахівці дотримувалися головного принципу: «не нашкодити!».

Read 43 times
Kremins'ka TG